Rønne kalder

Af Lars Henrik Aagaard 62

Det værste er, at vinteren langt fra er slut. Vi kan forvente yderligere ti uger med vekslende mængder sne, frostgrader og is.

Ja, nytåret er ikke engang ankommet, og alligevel ligger Bornholm begravet i halvanden meter sne (og i snedriver på op til seks meter) i den nok mest kaotiske vintersituation, nogen kan erindre sig siden de barske isvintre i 1940erne. Det er historisk store snemængder, vi taler om – fire-fem gange mere sne end noget andet sted i landet aktuelt.

Det kolde, hvide pulver er ikke længere sjov for bornholmerne. Nu er det blevet blodig alvor
 
Man kan ikke få medicin frem til patienter, mad frem til ældre og foder til husdyrene. Butikker løber tør for fødevarer, og Bornholms brandvæsen advarer beboerne om at udvise den største forsigtighed med tændte stearinlys og lignende, ganske enkelt fordi man frygter, at brandvæsnet ikke kan komme frem gennem de enorme snemasser og slukke en eventuel brand.

Bornholms Politi anslår, at flere tusinde er isoleret af sneen, og man frygter, at tage vil kollapse, når tøvejret sætter ind.

Det er en lille dansk naturkatastrofe i fuld flor – en nødsituation, der i sin egen danske miniskala giver minder om Katrina-orkankatastrofen i New Orleans i 2005.

Og hvor er regeringen og det nationale beredskab så henne i denne søde jule- og nytårstid, hvor næstekærligheden burde blomstre, og der burde være overskud til at skænke både Færøerne, Grønland – og Bornholm – mere end en venlig  tanke?

Tja, noget kunne tyde på, at de endelig her, i 12. time, langsomt er begyndt at vågne op og indse, at den i øjeblikket næsten isolerede østligste egn af kongeriget har brug for hjælp – for maskiner, økonomisk bistand og hårdt arbejdende folk til at grave de 588 kvadratkilometer klippeø og dens godt 40.000 indbyggere fri af de overvældende snemasser. Øens egen maskinpark slår langt fra til.

Men hvorfor reagerede de nationale myndigheder ikke allerede lillejuleaften eller i de nærmeste dage derefter, da det stod klart, at julen ville blive ikke bare uforglemmelig, men et reelt og potentielt livstruende mareridt for øens beboere og dens tilrejsende?

Havde det været i USA, havde præsidenten rejst sig fra sin lune kaminild og ditto kalkunsteg for at aflægge det nødstedte område et besøg – eller i det mindste for at sende sin indenrigsminister ud i snehelvedet for at vise sin deltagelse og forsikre befolkningen om, at man står side om side med dem. Og vil hjælpe dem med alle tilgængelige midler.

Det er netop i sådan en situation, at et lands ledelse har mulighed for at vise handlekraft og anskueliggøre, at her i landet står vi sammen, men den chance greb man ikke, før det næsten var for sent. Og vi har stadig ikke hørt et ord fra statsministeren.

Det er svært at erindre sig danske naturkatastrofer af samme omfang som den, der nu har ramt Bornholm.

Der var selvfølgelig decemberstormen i 1999, da syv mennesker omkom, og der var den såkaldte vinterkrig omkring årsskiftet 1978-79, da militærets bæltekøretøjer måtte sættes ind på Lolland-Falster mod næsten lige så kolossale snemængder, som dem der nu har begravet Bornholm.

Men i begge tilfælde ramte katastrofen det sammenhængdende Danmark, hvor det var overskueligt at få hjælpen frem i form af maskiner til at rydde sne, fjerne væltede træer og komme nødstedte til undsætning.

Situationen er en anden nu, og det er her, at vi er lige ved at forpasse chancen for at vise bornholmerne, at nogle få snese sømils adskillelse ikke bør stikke en kæp i hjulet på den evigt berømmede danske sammenhængskraft.

Uanset at TV-meteorologer kan komme til at skygge for Bornholm på det nationale vejrkort, så har øen i århundreder været en fuldstændig naturlig del af kongeriget. Det er nu, at vi for alvor har chancen for at bevise, at sådan er det. At vi ikke lader bornholmerne i stikken.

Nytårsaften samt 1. og 4. januar er der ifølge DMI mere sne – og det i store mængder – i vente til Rønne, Hasle, Åkirkeby, Neksø og Gudhjem. Hvor galt skal det gå, før vi i det magelige danske hovedland vil vise Bornholm, at den er nøjagtig lige så dansk som Amager eller Fyn?

Vi venter spændt, mens de hårdføre bornholmere graver og graver. Og graver.

62 kommentarer RSS

 1. Af John Ulrich Poulsen

  -

  Hvis bornholmerne selv kan vælge, tror jeg, de nu hellere vil have en lille visit af dronningen end af statsministeren. Hun ligner et kvindfolk, der godt kan tage fat med en sneskovl :-)

 2. Af Ulf Timmermann

  -

  Jeg vil benytte lejligheden til at opfordre bornholmerne til at stille Rigsfællesskabet lidt i bero. I risikerer blot et rend af spindoktorer.

 3. Af John Ulrich Poulsen

  -

  Hvornår får vi en ordentlig oversigtsartikel over bare de sidste 70 års mere barske, danske vintre? Fra de berømte trillingevintre under besættelsen, over den meget lange vinter i 1947 og den meget snerige i 1961 til den såkaldte lille istid i slutningen af 1970´erne og begyndelsen af 1980´erne. Vintre er jo ikke bare snemængder, det er også ekstreme kuldegrader og vintrenes langvarighed. Råmaterialet findes allerede i Stig Rosenørns: “Dansk vejr i 100 år i tekst og billeder”.

 4. Af Ole Juul

  -

  Rolig nu Aagaard, det skyldes den globale opvarmning, -og det er Lars Løkkes skyld, og lidt Fogh`s også.

  Jeg vil mene, at Beredskabsstyrelsens folk på Bornholm har til opgave, at have fingeren “i sneen” og så følge de nationale beredskabsgrader for “ting og sager”.

  Så iøvrigt, at vinteren før Titannic sank, var den varmeste i 30 år.

  Naturen er en svær sag at styre; selv for green (un) peace.

 5. Af Flemming Rasmussen

  -

  “en nødsituation, der i sin egen danske miniskala giver minder om Katrina-orkankatastrofen i New Orleans i 2005.”

  Gud Fader bevares. Gider du lige sætte tingene i perspektiv. Der døde mindst 1.800 mennesker som følge af Katrina.

  Et er at en populistisk politiker synes det er sjovt at gungre med de store, men udsagnet bliver ikke bedre af at blive gentaget i en blog. Hvor ubetydelig den så ellers er.

 6. Af Ulf Timmermann

  -

  Ham Juul er vores chefideolog.

 7. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Ole Juul, 28. december 2010 kl. 13:48)

  Meget kan både redningsberedskabet og militæret, men snerydning er altså ikke ligefrem en af spidskompetencerne. Der forlader man sig meget bedre på offentlige vejvæsener og på indlejede private entreprenører med alle deres specialkøretøjer. Spørgsmålet er kun, hvem der i sidste ende skal betarle. I øvrigt er den nye bornholmerbåd med det meget omtvistede navn: “Leonora Christina” da ikke stødt på et isbjerg endnu :-)

 8. Af Charlotte Kaiser Stahr

  -

  Hvad med at bruge helikoptere? De aflagte fra beredskabet, for eksempel, hvis ikke andre er ledige – de kan vel stadig lidt endnu, dersom “man” ikke mener, de nye er tilstrækkeligt? Kan man ikke også “præcisionsdumpe” (ikke -bombe) madvarer og medicin? Det var da en tanke værd, ikke?

 9. Af N. Jensen

  -

  Meget skuffet over Lars Henrik Aagaards indlæg. Læser man de internationale nyhedsmedier får man en udførlig forklaring på hvorledes den globale opvarmning naturligvis er kilden til til kulderekorderne på den nordlige halvkugle. Selv de sydlige Australine er ramt af snevejr selv om det er højsommer dernede.

 10. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til fr. Charlotte Kaiser Stahr, 28. december 2010 kl. 14:41)

  Rolig nu :-)

  Det er slet ikke så svært endda, fordi øen stadigvæk hele vejen rundt er tilgængelig fra søsiden.

  Hvis ældre er for svage til at skovle sig tyve meter ud af deres indkørsel, er de sikkert også for svage til at hente en helikopternedkastet pakke med medicin og nytårsgodter, der lander bare lidt skævt. Her er snescooterne derimod nærmest geniale.

  Redningsberedskabet overflyver øen i dag med den udstationerede helikopter for at forsøge at danne sig et overblik over, hvor problemerne er værst. Men det kunne da godt være, at nødraketter fremover bliver lidt af et hit rundt om i de lokale brugser på Bornholm :-)

 11. Af Lars Henrik Aagaard

  -

  Jeg ved ikke, om man i Statsministeriet har læst min blog, men minsandten om ikke Løkke nu er ude med en statsministeriel opmuntring til de stakkels bornholmere:

  http://www.berlingske.dk/danmark/loekke-vil-yde-saerligt-tilskud-til-bornholm

  Tankevækkende…

 12. Af Ulf Timmermann

  -

  Danmark er fandme tankevækkende.

 13. Af P.A. Eriksen

  -

  Hvis en bornholmer må blande sig, så har jeg aldrig være ude for noget lignende i mit lange liv, selvfølgelig har der være katastrofer rundt om i verden, der har være meget værre, men her på Bornholm er det den største katastrofe siden russerne totalt smadrere Rønne og Nexø i slutningen af 2 verdenskrig, medens beslutningstagerne bare i den øvrige del af Danmark festede og lod som ingenting måske for ikke at genere russerne. Dengang følte man sig også forladt og overset og jeg synes nok at beslutningstagerne udenfor Bornholm i år, har været noget længe om at rejse sig fra julemiddaggene,og at kalde en kritikere heraf populist er en fornærmelse. Vores egne folk i politi, beredskab, og ikke mindst ældreplejen har gjort en kæmpeindsats, og nabohjælp har fået en helt ny betydning. Jeg synes ikke de fortjener den hån, som kommer til udtryk i nogle af indlæggende her på siden

 14. Af Anne Munch

  -

  Jeg synes overhovedet ikke at sammenligningen med Katrina er overdrevet. Folk der paa 8. doegn sidder indespaerrede er en krise, der boer annerkendes og stoettes af regeringen. Det mindste man kan goere er da at protestere, som Lars Henrik Aagaard nu har gjort. Alle burde stoette ham i denne blog. Det er derfor at Amerikanske praesidenter ikke har andet valg end at hjaelpe – netop fordi “we all care and raise hell when the needed help does not arrive”. Det er vores stemme der har kraft. Brug jeres stemmer! Vis Bornholm at “you care” for engangs skyld.

 15. Af John Petersen

  -

  Jeg må skuffe John Ulrich Poulsen
  med, at det vist er mange år siden vores regent kunne udføre andet fysisk arbejde end det at løfte en pensel, en gaffel, en saks, og, ikke at forglemme, højre underarm når folkets berusende hyldest skal modtages. Til kongehusets angiveligt mange nyttige funktioner, kan tilføjes, at det i hvert fald ikke belaster invalide- og førtidspensionerne

  Men tilbage til det væsentlige.

  Far er vred; meget vred. Hjemvendt fra vulkaner, skvulper Aagaards mavesyre over med fornærmede betragtninger over at regeringen, embedsværket, militæret, DMI – en eller anden, et eller andet, for pokker – ikke har et flyveklart kriseberedskab standby når 1.3 meter sne rammer en afsidesliggende ø, ingen rigtigt vidste eksisterede, hvis altså ikke det lige var for egnsspecialiteter som sjov accent og røget sild. Og så en tåreperser af en Far Til Fire film, i øvrigt.

  Det er selvfølgelig en meget forståelig reaktion fra velfærds- og kontroljunkier som Aagaard, og i den henseende skal han bestemt roses for at være konsistent. Når nu FN’s klimapanel minutiøst har udpenslet deres computer simuleret virkelighed for de næste 100 år, over alt fra afsmeltningen af den grønlandske indlandsis til nordamerikanske barkbiller, er det selvfølgelig helt uforståeligt, at vi ikke har udarbejdet detaljerede arbejdsplaner for 1, 1.5 og 2 meters snefald. For Bornholm. Læsø. Anholdt. Og Samsø. For flodbølger. Århundredestorme. Villahaveoversvømmelser. Askeskyer. Eller fugleinfluenzaer, der, i parentes bemærket, alligevel flyver udenom landet. Og nu vi er i gang: Verdens højeste skattetryk og stadig ingen national handlingsplan for det tilfælde at vi skulle blive ramt at en middelstor fætter af en meteor? Hmm?

  Hvis det kræver X personer at udarbejde, Y at vedligeholde, og Z at aktivere et beredskab, må det være klart for alle, at Aagaard kun kan tilfredsstilles, hvis nuværende udvalg, arbejdsgrupper, institutter, embedsværk, maskinparker, m.v, ikke bare udvides drastisk, men suppleres med nye. Endnu flere. Endnu mere. Endnu dyrere. Ellers vil der altid være en eller anden ekstrembegivenhed som Det Perfekte Menneske Aagaard bagstræberisk kan efterrationalisere.

  Endelig er der blot at konstatere at bornholmere er øboere. Og øboere har det med at blive isolerede fra tid til anden. Hvis man ikke kan håndtere dette, burde man måske overveje at flytte? Der er fordele og ulemper ved at bo på øer, og det er ikke resten af Danmarks opgave at sørge for, at lokalsamfund kun høster fordele og aldrig ulemper ved deres boform. Hvis vi byboere brokker os over støj, snavs, kriminalitet, dyre boliger, og trafikpropper, er svaret at vi bare kan flytte. Fair nok. Og hvis risikoen for isolation og langsom responstid er uacceptabel for udkantsdanmark er der tilsvarende en løsning på dette.

  Bornholm skal have hjælp, bevares, men i det omfang og tempo der er betimeligt. Resten af landet skal ikke gå i panik fordi en kvinde må føde som man vistnok fødte for 100 år siden, et par hustage ikke kan klare elementernes rasen, folk bliver bedt om at tænke sig om med åben ild, og andet snik-snak i småtingsafdelingen.

  Dette blogindlæg er så karakteristisk for behandlings- og velfærdsdanmark at man alvorligt bekymrer sig for hvordan vi skal blive klar til de VIRKELIGE udfordringer der venter om 10-15 år.

 16. Af asger balvig

  -

  Kast snesko ned over øen! Hvor svært kan det være! Vær nu lidt kreative.
  – Ikke så meget piveri. I udkantsDanmark må man tage det som det kommer. De tilflyttede Køwenhavnere har godt af at opleve naturens iskolde luner! Og nu har danskerne i årevis klaget over manglende hvid jul, og når den så endelig indfinder sig, så er det selvfølgelig også galt!
  Men, ok, førende meteorologer bør selvfølgelig stilles til ansvar. De har i årevis fyldt os med Al Gores varme klimaluft.
  – Hvis Bornholmerne havde lyttet mere til “Bonderøven” så ville lagrene være fyldte med både håndsyltede rødbeder og selvplukkede gæs.
  De skulle nok have lyttet lidt mere til de gamle bønder og de erfarne husmødre.

 17. Af Lars Andersen

  -

  Orkanen Katrina krævede 1836 dødofre og fordrev i nærheden af 200.000 mennesker fra deres hjem. Skaderne fra Katrina er opgjort til ca. 100 mia dollars. Katrina havde massive miljømæssige konsekvenser – bl.a. et olie-udslip på 26 mio. liter. Sammenligningen med mellem snevejret på Bornholm og Katrina er pinlig og en hån mod orkanens ofre.

 18. Af N. Jensen

  -

  @ John Petersen

  Synes dit indlæg var ret underholdende. Tak for det.

 19. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. John Petersen, 28. december 2010 kl. 17:14)

  Hvor meget sne, tror du da, de får ovre på Bornholm om 10-15 år?

  P.S. Dem oppe på Anholt bliver skidesure over, at du staver deres ø sådan :-)

 20. Af M K Petersen

  -

  Den øverste lokale myndighed på Bornholm er borgmesteren, som i samråd med Politimesteren må have pligt til at vurdere situationen løbende og råbe om hjælp til rette højere myndigheder i rette tid, hvis anset for påkrævet.

  Borgmesteren er en kvindelig Socialdemokrat, hun havde haft en gylden mulighed for at ringe til Helle Thorning “Løsriv dig fra klejnevridningen, kom herover og føl med os, du kan vinde valget på at ofre din juleaften”

  Iøvrigt tror jeg ikke på at hverken Dronning eller ministre er ufølsomme over Bornholmerne og deres nuværende situation.

 21. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Ulf Timmermann, 28. december 2010 kl. 15:45)

  You can check out any time you like, but you can never leave :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=1ygI3BZxdCY

 22. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Dette blogindlæg er fuldstændig ude i hampen!

  Sagen er, at man opbygger et beredskab til et vist niveau – alt derover er kostbart spild.

  Som det foreligger oplyst håndteres situationen endog meget kompetent!
  Politimesteren bruger de beføjelser han har – netop med henblik på sådanne situationer – han rekvirerer yderligere assistance, som han skal og har mulighed for, på præcis det rigtige tidspunkt.
  Selvfølgelig kan politimesteren lægge sin klamme hånd på færgerne og forlange yderligere materiel og personel i operativ ledelse!

  Det næste bliver at Aagaard anklager politimesteren i Rønne for at lave et statskup!
  Aagaard: Nogen gange ved du så uendelig lidt, at du aldrig skulle have fornærmet internettet med dine barnagtigheder.

  At kolportere Katrina eksemplet, som Kofod har postuleret er et fejlcitat af BT, er mere end uelegant.
  Sagen er nemlig at Katrina var et eksempel på en elendig beredskabsplanlægning!

  Den mere åndsnærværende læser bør hæfte sig ved, hvordan man pind for pind optrapper på forkant med situationens udvikling.
  – Bryder op i beholdningen af feltrationer – beholdninger, som man NETOP har af hensyn til sådanne situationer.
  – Rekvirerer assistance iht. planerne: Hvad pokker tror I, at stabene i politiet, Hjemmeværnet og beredskabstyrelsen laver til daglig??? De laver de planer og ajourfører dem løbende – netop så det alene er et spørgsmål om at ringe til de rigtige telefonnumre.
  Selvfølgelig er ringbindene med beredskabsplanerne kommet ud af politimesterens pengeskab: Hvad tror du egentlig, der er i de skabe? Spiste madpakker??

  Det er ulideligt med amatører, der kloger sig på ting de ikke har forstand på – for at lufte deres uvidenhed på andre områder og fremme platumulige dagsordener.

  Saglig vurderet går det faktisk ret så godt på Bornholm: Jo de har travlt; men ikke der er end ikke tilløb til bekymring – end sige panik.

  Tilskud fra staten: Jo, selvfølgelig! Det er en situation, som det er vanvittigt at budgettere med på kommuneplan. Gjorde man det, ville man gennemsnitligt årligt have et hav af ubrugte midler eller opbygge fjollede reserver.
  Overforbruget i denne situation hører hjemme under forklarende fodnoter i årsregnskabet.

  Billig sensationsjournalisme.

 23. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Lars Henrik Aagaard, 28. december 2010 kl. 15:37)

  Det kommer sandelig an på, hvor tidligt du mener, statsministeriets folk står op.

  Se: http://kathrine.blogs.berlingske.dk/2010/12/17/en-magtsyg-kvinde/#comments, indlægget 28. december 2010 kl. 09:17 i slutningen, som hvis berlingske.dk ellers kendte klokken retteligt var fra kl. 08:17 :-)

 24. Af Casper Petersen

  -

  Arh Aagaard, er det ikke lige at skyde gråspurve med kanoner. New Orleans er stadig ikke helt genopbygget her 5 år senere. Det kommer næppe til at ske med Bornholm.

  Det er sådan at det lokale beredskab selv skal anmode om hjælpen, det må man alligevel gå ud fra de kan..

 25. Af Henrik Petersen

  -

  Proportionsforvrængning at sammenligne lidt sne på Bornholm med en orkan, der liiige tog livet af ca. 1800 mennesker.

  Er der nogle døde eller kvæstede på B. pga. sne? Er den fødende kvinde ikke kommet på hospital?

  Nå, hvad er så problemet? Når man vælger at bosætte sig i udkantsdanmark kan man nok ikke forvente, at vejene ryddes øjeblikkeligt.

  Så vidt jeg kan forstå, er der såvel redningshelikoptere, snescootere samt feltrationer til de indesneede. Ja, det er da synd, de ikke kunne komme til julegilde….

  Hvad så, Aagaard: Er Tsunamien det næste naturfænomen, du vil sammenligne med Bornholm.

  Vor herre bevare os. Send Aagaard ind i videnskabet igen. Gerne meget længe.

 26. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Henrik Petersen: Nej Aagaard reserverer sammenligningerne med Tsunami’er til alvorlige situationer:

  F.eks. hvis en regndråbe fortynder hans rødvin ved næste grillfest.

 27. Af Aagaard Lars Henrik

  -

  En del medbloggere synes (med vilje?) at misforstå min bemærkning om Katrinakatastrofen i USA i 2005. Læs nu, hvad jeg skriver;
  “… en nødsituation, der i sin egen danske miniskala giver minder om Katrina-orkankatastrofen i New Orleans i 2005.”
  Og hvad er det så, der i en stærkt neddroslet dansk skala gør en sammenligning acceptabel:
  1: Den alt for lange tid, som nødstedte skulle vente, før de fik hjælp.
  2. Den uendeligt langsommelige reaktionstid fra Bush-regeringen.
  Andet er der ikke i det, og det har intet at gøre med en hån mod de mange Katrina-ofre.

  @ John Petersen: Meget underholdende fantasi-trip.

  @ Thomas Borgsmidt: Du har vist også spist af de forkerte svampe. Hvilket sammenrend af overfortolkninger og injurierende perfiditeter.

  @Anne Munch: Tak!

  @ P.A. Eriksen: Tak for dit indlæg. Lad os høre fra nogle flere bornholmere som dig, der virkelig ved, hvad de taler om.

 28. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Aagaard: Overhovedet ikke!
  Sammenligningen er fuldstændig i skoven – og her er der ikke tale om en skalering!

  1) Hjælpen og assistancen er ikke alene prompte; men på forkant. Det er faktisk situationshåndtering af meget høj klasse, der rent faktisk foregår på Bornholm lige nu!
  Velorganiseret og med fornuftige beslutninger hele vejen ned til skovlførerniveau!

  2) Rubriceringen af Statsministerens reaktion er decideret forkert. Sagen er, at Statsministeren er ansvarlig for at et beredskab er på plads og i orden: Det er det!
  Politimesteren har taget kommandoen iht. planen som det er hans pligt!
  I den situation har politikerne bare at blande sig udenom og undlade at gå i vejen – det næste bliver, at du forventer sundhedsministeren blander sig i en igangværende hofteoperation!
  NEJ, Løkke gør det helt rigtige: Vifter fjolserne væk, så beredskabet kan få arbejdsro.

  Så konstaterer jeg, at du er fornærmet! Fint – det var sandelig også meningen!
  At du har lavet et selvovervurderende, ukvalificeret og barnagtigt blogindlæg bliver en diskussion mellem dig og den ansvarshavende redaktør.

  Men når man inviterer til kommentarer til sin uforgribelige mening, så skal man ikke lade sig overraske af, at kommentarerne falder på maven af ærefrygtig forbavselse: Det er den mest effektive måde at nå ned på dit niveau.

 29. Af John Henriksen

  -

  Den største gåde er vist, hvorfor en ‘videnskabsjournalist’ skriver om problemer forårsaget af snevejr.
  Hvis statsministeren havde lagt beslag på transport til Rønne for at stå og skidefryse foran et indfløjet kamerahold fra TV2 væg-til-væg, ville det have været et politisk selvmål af dimensioner.
  Men igen: hvilken relation har Aagaards betragtninger om snesituationen på Bornholm med nogen gren af videnskaben?

 30. Af P.A. Eriksen

  -

  Selvfølgelig kan man ikke sammenligne vores problemer med Katinkakatastrofen. Hvad vores problemer skal kaldes overlader jeg gerne til forfatterne af de besynderlige indlæg på denne blog, og at Jeppe Kofoed (S)og Michael Aastrup Jensen (V) vil bruge tid på at diskutere om vores problemer er store eller små, vil jeg betegne som rent flueknepperi (hvis man må bruge det ord i en pæn avis.
  Men jeg må fastholde at Thomas Borgsmidt påstande om at hjælpen kom prompte og er på forkandt er noget rent sludder, der er sket meget i dag den 28/12, men det er først sket 6 dage efter at Bornholm blev væltet af sne. Vi blev ikke taget alvorligt før at de centrale myndigheder havde fået julemaden fordøjet.
  Derfor et godt råd til de øvrige landsdele, hvis I kommer ud for noget lignende voldsomt,stormflod eller lignende, så lad det aldrig ske i juledagene.Men vent til efter nytår.
  Og jeg kan på ingen måde acceptere, at fordi vi bor på en ø og ligger i udkandtsdanmark som det så smukt hedder, så skal vi finde os i mere end hvis vi boede på Rådhuspladsen, der er det jo store katastrofe, at nogle cykelstier er svære at cykle på.

 31. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Eriksen: Altså os der har boet på Grønland kan ikke heeeelt tage din klynken højtideligt.

 32. Af Finn knudsen

  -

  Det er dog et forfærdeligt hylekor at høre på med Aagaard i spidsen, er det samme melodi som da der skulle kastes formuer ud på vacine mod svineinfluensa og sæt da så nogle af de klimaaktivister ud at skovle sne, det eneste de har lært er det som andre ved at det er en dårlig løsning at pisse i bukserne når man fryser. Der er hjælp på vej og er der ikke nogen der får varig men eller uoprettelige skader er hjælpen som den skal være – der kan så være plads til medfølelse med Bornholmernes situation alligevel.

 33. Af P.A. Eriksen

  -

  Jeg klynker ikke, men når Thomas Borgsmidt i sin visdom fortæller at redningsberedskabet og hjælpen fra det øvrige land var på forkandt og kom prompte må det være mig tilladt, at sige det synes jeg ikke, der gik 6 -seks- dage før man forlod sin julemad og kom os til hjælp, og hjælpen skulle jo ikke komme fra Grønland. Jeg har lige set i fjernsynet, at to borgmestre i København er blevet voldsomt kritiseret fordi der ikke var ryddet helt ned til en vinterbadeanstalt, der var kun ryddet en smal sti, så redningsmandskab måtte forlade bilerne og løbe af den ryddede sti i flere hundrede meter for at komme ned og redde en vinterbader. Her kunne alle de morsomheder der rasler ned over vores hoveder her på Bornholm i stede bruges.Hvis sagen ikke var så dybt alvorlig for pgl.
  Og hvor pokker ved Finn Knudsen fra at ingen får varige men af ikke at komme i dialysebehandling eller at få den kemobehandling man skulle have haft, eller først få sin livsvigtige medicin nogle dage senere end ordineret, vi får håbe at han har ret, men det er der ingen der ved.
  Og hvad pokker har svineinfluensa og klimaeksperter at gøre med vores problemer??
  Forhold jer til det konkrete for pokker.

 34. Af N. Jensen

  -

  @ Lars Henrik Aagaard

  Det ville jo være interessant hvis du kunne (bort)forklare situationen på Bornholm set i lyset af din fantasihypotese om global opvarmning via co2.

  Tllad mig at stille dig et helt konkret spørgsmål:

  Hvor meget energi er der i en kubikmeter luft i 7 kilometers højde (under skyldig hensyntagen til både tryk og temperatur) i forhold til energiindholdet (genemsnitligt) ved havoverfladen ?

  Spørgsmålet er relevant idet “forskerne” antager et en (co2 foranlediget) opvarmning af
  den øverste del af troposfæren (aldrig observeret)skulle give anledning til en opvarmning ved havoverfladen.

  Den teori er selvfølgelig fri fantasi, dels pga den store afstand mellem jordoverfladen og toppen af troposfæren, dels pga at energiindholdet i en kubikmeter luft i toppen af troposfæren er så uendelig lille, at det aldrig ville kunne give anledning til en opvarmning af atmosfæren ved jord/havoverfladen.

 35. Af Ulf Timmermann

  -

  @John Ulrich Poulsen

  Tak for sangen, kan ordene udenad – også disse:

  “Her mind is tiffany-twisted, she got the mercedes bends
  She got a lot of pretty, pretty boys, that she calls friends
  How they dance in the courtyard, sweet summer sweat.
  Some dance to remember, some dance to forget”.

  Faktisk tror jeg, at det er en sang om M/K-danskerne og Danmark.

 36. Af Bjarne Petersen

  -

  Rigtigt. Der er meget sne, nu har du skrevet en lang klage sang, uden nogen løsningsforslag.
  Typisk dansk.
  TV2 News kan da lande / nedsætte folk til at filme og ligende på øen, så det er jo muligt at få mad og medicin ud til dem der mangler, flyvevåbenet og søværenet har da så vidt jeg ved helikoptere, der kan nedsætte personal, som kan medbrige det folk har brug for, så dem kunne man da bruge hvis bæltekørertøjer ikke kan komme frem.
  Absalon, vores kære krigsskib, kan da sejle rundt om øen og den medbringer da en helikopter ved jeg, så også her er der hjælp at hente….Vores dygtige forsvar kan hjælpe med meget.
  Måske Sverige ville hjælp, selvom Bornholm gjorde oprør /modstand mod dem i 1659,, så rolig på bornholm, I er en del af Danmark og jeg tror at vi gør hvad der er muligt for at hjælpe jer…

 37. Af John Ulrich Poulsen

  -

  Nu tilføjede den bornholmske julesnestorm sig jo sådan set kun som et lille effektfuldt crescendo oven i den heftige debat her på berlingske.dk om den mislykkede navngivning af den nye bornholmerbåd.

  Allerede den 22. stod det os alle klart, at der var vintervejr på vej over Bornholm i stil med Den lange Vinter i Laurabøgerne. Det fik nu ikke bornholmerne til at gå i panik. Nærmest tværtimod. Takket være moderne kommunikationsmidler blev både de selv og vi andre undervejs behørigt holdt orienterede om tingenes udvikling. Det gav selvfølgelig det hele en ekstra dimension, at det var så væsentlige danske værdier som juleanden og børnenes julegaver, der stod i fare.

  På den anden side viste det sig så også hurtigt, hvilke umådelige ressourcer et lokalsamfund har at trække på i form af indbyrdes solidaritet og hjælpsomhed. Sent vil vi glemme beretningen om manden i sin terrængående firehjultrækker, der to gange undsatte en bortgået, efterlyst dement herre. Første gang fandt han ham i en snedrive fire km uden for Rønne og kørte ham hjem. Da han efter at besøgt politigården ville køre hjem, antraf han igen den samme herre på gaden med et håndklæde over armen og badetøfler i hånden. Denne gang afleverede han simpelthen den ældre herre på politigården. For slet ikke at tale om beretningen om jordemoderen, der på ski tilbagelagde syv km for at nå frem til en indesneet førstegangsfødende, som en anden jordemoder i et militærets bæltekøretøjer havde måttet opgive at nå frem til.

  Og se så for helvede at få omdøbt det bette skyv, så bornholmerne ikke altid føler, de får alting trukket ned over hovedet :-)

 38. Af Bo Strandqvist

  -

  @N.Jensen
  Jamen, nu er der jo kommet en helt ny teori på banen. Forleden kunne man læse, at den megen kulde skyldes, at den russiske tundra er ved at tø op… Det skulle så forklare hvorfor Korea har den koldeste vinter i tedive år. Hvorfor der er frostgrader i Florida, og fem meter sne på Bornholm. Er det ikke lige det vi har stået og manglet i vores undren: En lille, smart teori, der forklarer det hele OG samtidig giver CO2 hele skylden? Jøsses.

 39. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Jeg synes, det er klogt at Lars Henrik Aagaard ikke skriver et ord om global opvarmning, selvom vi andre går glip af et billigt grin. Det er ret svært at sælge varm luft når Bornholm oplever det værste sne kaos nogensinde.

 40. Af S.E. Hendriksen

  -

  Hmm…. nu er kulde, i termodynamiske termer faktisk varme, vel at mærke varme der forlader jordoverfladen på vej ud i rummet.

  Derfor er temperaturer en dårlig proxy for heat-flow.

 41. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Grunden til at Bornholm har sne helvede skyldes global opvarmning. Hvis vi ikke gør noget ved global opvarmning nu, vil det blive is vinter hver vinter og øresund fryser til is.

  VI SKAL GØRE NOGET VED GLOBAL OPVARMNING NU!

 42. Af Henrik Petersen

  -

  Øh, radioilluminagalimatias:

  Måske skulle du starte med at gøre noget ved den varme luft mellem ørerne.

  Fx rense ørevoksen ud, så der bliver frit gennemtræk i hovedet…..

 43. Af Hans Jensen

  -

  Og hvem skovler så sne for grønlænderne, om jeg må spørge….

 44. Af S.E. Hendriksen

  -

  @Hans Jensen 29. december 2010 kl. 23:29

  Det gør den Danske Regering med bloktilskuddet på 3.5 mia kr. Hvis det ikke er nok træder sæl-styret til med diverse hjælpemidler.

  Gud ske Lov har vi p.t. hedebølge i Grønland, det var lige før vi var løbet tør for hvid jul.

 45. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Vi bør få en global C02 skat NU! Hvs vi skal have bedre or varmere vejr bliver man nødt til at sætte hårdt ind mod udledningen af C02.

  Isvinteren på Bornholm viser med alt tydelighed at den er helt gal med global opvarmning. Vi får måske aldrig sommer at se mere og verdenshavene vil fryse tl is.

 46. Af Flemming Rasmussen

  -

  Nu her flere dage efter den forfærdelige naturkatastrofe må det være på tide at opdatere os alle med antallet af døde, evakuerede og en evt tidshorisont på hvornår Bornholm bliver genopbygget.

  Kære pr blogejer, det må du kunne gøre. Selv er jeg lidt forundret over at katastrofen nu er druknet i nyheder om de svenske terrorister. For det kan da ikke være noget med at medierne har svælget i Bornholmsulykken af mangel på bedre nyheder?

  Er jeg for øvrigt den eneste der tror at radioilluminati.com er et alias for Aagaard?

 47. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Flemming Rasmussen, 30. december 2010 kl. 13:11)

  Ja!

 48. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Global opvarmning er skyld i at Bornholm lider og grunden til at vi har global opvarmning er fordi, vi er alt for mange mennesker. Vi bliver nødt til at kraftigt reducere verdensbefolkningstallet, hvis vi skal undgå en global istid hvor verdenshavene fryser til is.

  Alle bliver nødt til at nedsætte deres C02 forbrug, hvis vi skal overleve. Dem som nægter, skal slås ihjel som denne reklamefilm også indikere

  http://www.youtube.com/watch?v=WzGUqtY24h0&feature=related

 49. Af P.A. Eriksen

  -

  Hr, Flemming Rasmussen, man kan håne på mange måder, din er lidt mere snedig end mange andre andre, min anstændighed forbyder mig at skrive hvad jeg mener om dig, nej så vidt jeg ved er kun en død herunder snestormen og det var muligt at pgl. var død alligevel hvis han havde fået hjælp, mange dialysepatienter, der skal i dialyse 3 gange om ugen er ikke kommet i dialyse i 8 til 10 dage, om de dør af det ved jeg ikke, men det er næppe sundt for dem, kræftpatienter der er i kemo har nu i lang tid ikke kunne få den behandling, folk der skal have livsvigtig medicin har fået den op til uge efter de skulle have den og der er mange andre lignende tilfælde, hvor dyr og mennesker er i nød, det er klart at politi og andre myndigheder for ikke at gøre folk mere nervøse end nødvendigt nedrossler problemerne, det er jo deres opgave, at undgå panik på problemer de ikke kan eller har svært ved at løse.
  Derfor Flemming Rasmussen, du er lige så uforskammet som de folk, der den 7 og 8 maj fortalte indbyggerne i Rønne og Nexø efter russernes bombardement, der ødelage op imod 60% af alle husene i de to byer, at de skulle bare være glade for at de ikke boede i Dredsen eller Køln, hvor 80% var ødelagt.
  Derfor du er en nar, og formentlig ikke stor nok til at give os bornholmere den undskyldning jeg synes du skylder os.

 50. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Det viser sig, at Bornholm har fået – rettidigt – al den hjælp de har kunnet absorbere!
  Alt det ekstra materiel, der er sendt derover kan jo ikke bruges, fordi fjolserne går i vejen!

  Det er en anden overvejelse i beredskabsplanlægning og gennemførelse: Hvor meget kan man overhovedet rent fysisk indsætte.
  I ulande er det mangel på veje og anden infrastruktur, der sætter begrænsningen.
  På Bornholm er der tale om fjolleri – og det er en noget mere ubarmhjertig begrænsning – dumhed har ingen øvre grænse.

Kommentarer er lukket.