Rønne kalder

Af Lars Henrik Aagaard 62

Det værste er, at vinteren langt fra er slut. Vi kan forvente yderligere ti uger med vekslende mængder sne, frostgrader og is.

Ja, nytåret er ikke engang ankommet, og alligevel ligger Bornholm begravet i halvanden meter sne (og i snedriver på op til seks meter) i den nok mest kaotiske vintersituation, nogen kan erindre sig siden de barske isvintre i 1940erne. Det er historisk store snemængder, vi taler om – fire-fem gange mere sne end noget andet sted i landet aktuelt.

Det kolde, hvide pulver er ikke længere sjov for bornholmerne. Nu er det blevet blodig alvor
 
Man kan ikke få medicin frem til patienter, mad frem til ældre og foder til husdyrene. Butikker løber tør for fødevarer, og Bornholms brandvæsen advarer beboerne om at udvise den største forsigtighed med tændte stearinlys og lignende, ganske enkelt fordi man frygter, at brandvæsnet ikke kan komme frem gennem de enorme snemasser og slukke en eventuel brand.

Bornholms Politi anslår, at flere tusinde er isoleret af sneen, og man frygter, at tage vil kollapse, når tøvejret sætter ind.

Det er en lille dansk naturkatastrofe i fuld flor – en nødsituation, der i sin egen danske miniskala giver minder om Katrina-orkankatastrofen i New Orleans i 2005.

Og hvor er regeringen og det nationale beredskab så henne i denne søde jule- og nytårstid, hvor næstekærligheden burde blomstre, og der burde være overskud til at skænke både Færøerne, Grønland – og Bornholm – mere end en venlig  tanke?

Tja, noget kunne tyde på, at de endelig her, i 12. time, langsomt er begyndt at vågne op og indse, at den i øjeblikket næsten isolerede østligste egn af kongeriget har brug for hjælp – for maskiner, økonomisk bistand og hårdt arbejdende folk til at grave de 588 kvadratkilometer klippeø og dens godt 40.000 indbyggere fri af de overvældende snemasser. Øens egen maskinpark slår langt fra til.

Men hvorfor reagerede de nationale myndigheder ikke allerede lillejuleaften eller i de nærmeste dage derefter, da det stod klart, at julen ville blive ikke bare uforglemmelig, men et reelt og potentielt livstruende mareridt for øens beboere og dens tilrejsende?

Havde det været i USA, havde præsidenten rejst sig fra sin lune kaminild og ditto kalkunsteg for at aflægge det nødstedte område et besøg – eller i det mindste for at sende sin indenrigsminister ud i snehelvedet for at vise sin deltagelse og forsikre befolkningen om, at man står side om side med dem. Og vil hjælpe dem med alle tilgængelige midler.

Det er netop i sådan en situation, at et lands ledelse har mulighed for at vise handlekraft og anskueliggøre, at her i landet står vi sammen, men den chance greb man ikke, før det næsten var for sent. Og vi har stadig ikke hørt et ord fra statsministeren.

Det er svært at erindre sig danske naturkatastrofer af samme omfang som den, der nu har ramt Bornholm.

Der var selvfølgelig decemberstormen i 1999, da syv mennesker omkom, og der var den såkaldte vinterkrig omkring årsskiftet 1978-79, da militærets bæltekøretøjer måtte sættes ind på Lolland-Falster mod næsten lige så kolossale snemængder, som dem der nu har begravet Bornholm.

Men i begge tilfælde ramte katastrofen det sammenhængdende Danmark, hvor det var overskueligt at få hjælpen frem i form af maskiner til at rydde sne, fjerne væltede træer og komme nødstedte til undsætning.

Situationen er en anden nu, og det er her, at vi er lige ved at forpasse chancen for at vise bornholmerne, at nogle få snese sømils adskillelse ikke bør stikke en kæp i hjulet på den evigt berømmede danske sammenhængskraft.

Uanset at TV-meteorologer kan komme til at skygge for Bornholm på det nationale vejrkort, så har øen i århundreder været en fuldstændig naturlig del af kongeriget. Det er nu, at vi for alvor har chancen for at bevise, at sådan er det. At vi ikke lader bornholmerne i stikken.

Nytårsaften samt 1. og 4. januar er der ifølge DMI mere sne – og det i store mængder – i vente til Rønne, Hasle, Åkirkeby, Neksø og Gudhjem. Hvor galt skal det gå, før vi i det magelige danske hovedland vil vise Bornholm, at den er nøjagtig lige så dansk som Amager eller Fyn?

Vi venter spændt, mens de hårdføre bornholmere graver og graver. Og graver.

62 kommentarer RSS

 1. Af John Ulrich Poulsen

  -

  Der er altså ikke særlig megen ægte bornholmsk humor over de sidste par kommentarer :-)

 2. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Øresund har også været frosset til, før den såkaldte globale opvarmning.

  I midddelalderen var klimaet også varmere, så CO2 er måske en brækdel af problemet, hvis overhovedet .. klimaet ændrer sig, så vi må bare bedt muligt følge med.

  Bornholm: Hold fanen højt!

 3. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Sorry, der skal naturligvis stå: brøkdel.

 4. Af Jørgen F.

  -

  “Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi finde på at sammenligne den humanitære katastrofe, der opstod i New Orleans med situationen på Bornholm. Det irriterer mig grusomt, at det er blevet misforstået, og det er også absurd at nogen overhovedet kan være så idiotisk at tro, at jeg virkelig ville sammenligne de to ting,” siger Jeppe Kofod, udenrigsordfører for S.

  JP –

 5. Af S.E. Hendriksen

  -

  Det er faktisk en statistisk uheldig tilfældighed, at kulde/sne ramte Bornholm i 2010

  http://www.nationalreview.com/planet-gore/256079/only-9099-last-10500-years-warmer-2010-brian-bolduc

 6. Af P.A. Eriksen

  -

  Jeg kunne aldrig drømme om at sammenlignet det der er sket på Bornholm med andre naturkatasrofer, jeg har selv set ødelæggelserne både i New Oreleans og i Florida og den mexikanske bugt,og for sags skyld også i fjernøsten. Det jeg bliver sur over er dels den hovedløse diskusion om det der er sket på Bornholm er 20 eller 40% af hvad der er sket andre steder, som om det skulle have nogen som helst betydning og dels det jeg føler som en voldsomt nedvurdering af de store problemer vi har haft og stadig har her på øen og myndighedernes efter min mening alt for langsomme redaktion på disse ting, det skyldes formentligt både lokale som centrale myndigheder, men i nutidens Danmark kan det simpelhen ikke være rigtigt at personer der har behov for hjælp skal vente dagevis på den. Derfor gik jeg ind i debatten som Lars Henrik Aagård rejste her, den er yderst relevant, at andre har blandet en masse andet ind i debatten kan jeg kke gøre for, jeg har udelukkende forholdt til sagens reelle indhold.

 7. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  S.E. Hendriksen,

  Det er ikke en statistisk tilfældighed. Det skyldes global opvarmning, at vi nu er på vej ind i en istid hvor verdenshavene fryser til.

  Befolkningstalet skal kraftigt reduceres. Helst 80-90% hvis menneskeheden skal overleve.

  John Holdren som er Obamas videnskabs czar var medforfatter af bogen “ecoscience” hvor han modigt skrev, at vi bliver nødt til at få et planetarisk fascistisk øko regime.

  En 3 verdenskrig kunne ikke være dårligt, hvis vi skal få reduseret befolkningen!

  Fra bogen
  “Toward a Planetary Regime

  Perhaps those agencies, combined with UNEP and the United Nations population agencies, might eventually be developed into a Planetary Regime—sort of an international superagency for population, resources, and environment. Such a comprehensive Planetary Regime could control the development, administration, conservation, and distribution of all natural resources, renewable or nonrenewable, at least insofar as international implications exist. Thus the Regime could have the power to control pollution not only in the atmosphere and oceans, but also in such freshwater bodies as rivers and lakes that cross international boundaries or that discharge into the oceans. The Regime might also be a logical central agency for regulating all international trade, perhaps including assistance from DCs to LDCs, and including all food on the international market.

  The Planetary Regime might be given responsibility for determining the optimum population for the world and for each region and for arbitrating various countries’ shares within their regional limits. Control of population size might remain the responsibility of each government, but the Regime would have some power to enforce the agreed limits. ”

  Flere citater fra bogen:
  http://zombietime.com/john_holdren/

 8. Af Jan Eskildsen

  -

  Den danske regering og Folketinget som sådan er skidehamrende ligeglade med Bornholm.
  Derfor.
  Og skråt op med konspirationsteorier om global opvarmning osv. Søg læge.

 9. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Jan Eskildsen,

  Hvad mener du? Global opvarmning er virkelig. Hvis du ikke kan se det burde du ende som nogle af disse:
  http://www.youtube.com/watch?v=WzGUqtY24h0&feature=related

 10. Af Ulf Timmermann

  -

  Det er sgu’ da ligegyldigt, om det er virkeligt. Eller uvirkeligt. Ideologisk makværk til hobe. Det er på tide at vores rastløse forbrugerisme – ligeledes spundet af ideologisk makværk – begynder at få os til at tænke os om, selvkritisk og frit.

  Skråt op med Al Gore, storforbrugeren, men hvad med at se dig selv i spejlet, you who are so clever and classless and free?

 11. Af Flemming Rasmussen

  -

  @ P.A. Eriksen; Jamen godt at du ikke klynker ;-)

 12. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Ulf det er sku ikke ligegyldigt om global opvarmning er virkeligt eller ej.

  Hvis det ikke er virkeligt, så behøver vi ikke en verdens C02 skat og en verdens regering til at administrere C02 udledningen, som vil betyde en voldsom reduktion af vores leve standard. Det vil betyde, at vi får et grønt feudalsamfund, hvor de rige kan købe C02 aflad og de fattige må begrænse deres C02 betydeligt.

  Meget magtfulde personer arbejder aktivt på at reducere befolkningstallet på jorden og de har helt ret. Vi skal nedsætte befolkningstalet med 80-90%. Krige, svine influenza, soft kills som Gen modificeret mad, plastik med skadelige stoffer etc. er nødvendigt at bruge til at få nedsat befolkningstallet hurtigt!

  Ted Turner tidligere ejer af CNN som taler for reduktion af befolkningen pga. global opvarmning:

  http://www.youtube.com/watch?v=M7CP5jnXDUk&feature=related

Kommentarer er lukket.